Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Mielcu w roku szkolnym 2017/2018 brali udział w ogólnopolskim projekcie edukacji historycznej – „BohaterON-włącz historię!” Zadaniem młodzieży było upamiętnienie i uhonorowanie uczestników Powstania Warszawskiego przez pryzmat historii osób, które brały w nim udział. Jednym z zadań dla uczniów było wysłanie kartki zżyczeniami do powstańca.
7 czerwca 2018r. zostały ogłoszone wyniki 14. edycji szkolnego konkursu z języka niemieckiego pod nazwą „LexGram”. Adresatami konkursu byli uczniowie klas pierwszych, którzy zmierzyli się z zadaniami z zakresu słownictwa i gramatyki niemieckiej.
W dniach 23-27.04.2018 roku odbyła się druga partnerska wizyta projektowa. Uczennice klasy 2AL biorące udział w projekcie unijnym "DOVES - Detectives Of ViolencE in Schools", programu Erasmus+ tym razem odwiedziły młodzież w greckiej szkole w Kalamacie.
Pięć uczennic, Aleksandra Kardyś, Paulina Machnik, Wiktoria Strugała, Monika Waręda i Monika Żala wraz z opiekunkami mgr Małgorzatą Buś, mgr Agnieszką Słąbą i mgr Joanną Szatkowską spotkało się z młodzieżą i nauczycielami ze szkół partnerskich z Grecji, Estonii i Rumunii.
W dniu 7 czerwca 2018 roku delegacja uczennic z klasy 2 CL z III Liceum Ogólnokształcącego w Zespole Szkół Technicznych w Mielcu uczestniczyła w rajdzie rowerowym.
Organizatorem III Rajdu Rowerowego „Śladami bł. ks. Romana Sitki” w ramach obchodów 100. - lecia odzyskania niepodległości przez Polskę był Zespół Szkół Ekonomicznych im. bł. ks. Romana Sitki w Mielcu, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Zespołu Szkół Ekonomicznych im. bł. ks. Romana Sitki w Mielcu, Nadleśnictwo Tuszyma, Stowarzyszenie Trasy Rowerowe Mielec, a także Klub Historyczny Prawda i Pamięć.
Kuchnia molekularna to rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach. Używany w niej ciekły azot daje niesamowite efekty. Trzeba jednak pamiętać o ostrożności, gdyż po skropleniu zmienia się we wrzący płyn, którego do niedawna stosowało się go głównie w laboratoriach, jednak kucharze z całego świata udowadniają, że świetnie sprawdza się również w kuchni.
W dniu 22.05.2018 r. 15-osobowa grupa młodzieży kształcąca się na kierunkach gastronomicznych w Zespole Szkół Technicznych w Mielcu uczestniczyła w Mikserze Kulinarnym organizowanym w ramach programu Szef dla Młodych Talentów w Akademia Inspiracji MAKRO w Warszawie.
W dniu 25 maja 2018r. przedstawiciele klasy 1DZ – cukiernik uczestniczyli w finale ogólnopolskiego konkursu ,,PATRIOTKA 100-lecia’’. Młodzież Branżowej Szkoły I stopnia nr 3 znalazła się w finałowej 10 drużyn z całej Polski. Finał konkursu odbył się w WARSZTACIE Warszawskim.
Zebranie z rodzicami uczniów III Liceum Ogólnokształcącego i Zasadniczej Szkoły Zawodowej Nr 3 (godz. 16:00), odbędzie się we czwartek 7.06.2018 r. wg poniższego harmonogramu.
III Liceum Ogólnokształcące i Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 3 - godz. 16:00
Klasa |
Wychowawca |
Nr sali |
1 AL |
p. E. Dubiel |
207C |
1 CL |
p. B. Krupa |
204C |
2AL |
p. J. Śpiewak |
302C |
2 BL |
p. D. Augustyńska |
308C |
2 CL |
p. H. Pastuła |
106C |
1 AZ |
p. P. Wal |
219A |
1 BZ |
p. J. Sroka |
101C |
1 CZ |
p. M. Woźniak |
78C |
1 DZ |
p. M. Winiarz |
102C |
2 AZ |
p. K. Mosio |
201C |
2 BZ |
p. S. Gołas |
1A |
2 CZ |
p. M. Matusik |
75C |
2 DZ |
p. U Piwnica |
105C |
3 AZ |
p. S. Rajda |
304C |
3 BZ |
p. J. Basztura |
307C |
3 CZ |
p. M.Czerwińska - Zięba |
305C |
3 DZ |
p. B.Zborowska |
306C |
Nauczyciele nie będący wychowawcami pełnią w tym dniu dyżur w pokoju nauczycielskim w godzinach 16:15 do 17:00.
mgr Bogdan Tomecki
wicedyrektor
Zespołu Szkół Technicznych
Wykaz sal na wywiadówki ogólnoszkolne w Technikum Nr 3 - dnia 07 czerwca 2018r. (czwartek) godz. 17.00
Klasa | Wychowawca | Nr sali |
1AI | A.Burek | 1 |
1BI | A.Galica | 205C |
1BM | K.Wrażeń | 304C |
1CM | A.Dudek | 206 |
1LC | M.Rejman | 307C |
1DM | A.Olechowska | 101C |
1DG | R.Gardulska | 203 |
2AI | K.Szewc | 202 |
2BI | K.Gajek Moździerz | 219 |
2LM | A.Słąba | 204 |
2BM | J.Wilk | 119 |
2CI | M.Bogdan | 218 |
2DM | E.Turek | 303C |
2DG | D.Wicherska | 105 |
3AI | A.Hryniszyn | 306C |
3BI | M.Sroczyńska - Kieszek | 220 |
3BM | E.Mikowska | 118 |
3LM | D.Kusek | 104C |
3DC | B.Machała | 203C |
3DG | D.Jarząb | 20 |
3EG | M.Kasprzyk | 201C |
Nauczyciele nie będący wychowawcami pełnią w tym dniu dyżury w pokojach nauczycielskich w godz. 17.30-18.15
mgr inż. Aleksander Buczek
wicedyrektor
Zespołu Szkół Technicznych
Grupa 16 osób z naszej szkoły (po 8 osób z klas 3DG i 3EG - technik żywienia i usług gastronomicznych) w terminie 21.04 – 05.05.2018 przebywała na 2-tygodniowych praktykach zawodowych w Tralee (stolica hrabstwa Kerry), w Irlandii.
Uczniowie pracowali w najlepszych hotelach i restauracjach na terenie miasteczka. Praktyki odbyły się dzięki współpracy ZST z instytucją partnerską z Irlandii – Your International Training, w ramach projektu „Wiedza i doświadczenie – tak osiągnę sukces!” realizowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER). Koordynatorką projektu jest mgr Marzena Kasprzyk.