Podczas prezentacji odbywała się degustacja różnych rodzajów czekolady: gorzkiej, mlecznej, białej i różowej. Po części teoretycznej uczniowie zostali podzieleni na 3 osobowe grupy. W tychże grupach każdy mógł przygotować swoją tabliczkę czekolady. W czasie gdy czekolada się „chłodziła” uczniowie przeszli do części „kinowej” gdzie oglądnęli film pod tytułem “Pochodzenie kakao i historia kakao i czekolady” . Na zakończenie warsztatów dla uważnych obserwatorów i słuchaczy były nagrody za poprawne odpowiedzi. Niektórzy mogli poczuć się jak Willy Wonka zdobywając złoty bilet, jako voucher na zakupy w pijalni czekolady. Po zajęciach był czas na to, by usiąść przy stoliku w pięknie zaaranżowanych wnętrzach pijalni i już na spokojnie z pełną świadomością wybrać i skosztować różnych rodzajów czekolady. Wszyscy zgodnie twierdzą, że polecają liczne czekoladowe atrakcje, które są dostępne dla zwiedzających: wyjątkowa palmiarnia, w której dzięki odpowiedniej oprawie dźwiękowej poczujecie się jak w prawdziwiej dżungli, największa w Polsce fontanna czekolady, makieta kolejowa w dużej skali, jedyna taka na całym Podkarpaciu, zabytkowy Willys Whippet, który zdobi wnętrza pijalni oraz taśmociąg który transportuje czekoladę. Nauka w takiej formie to sama słodycz a i wspaniała okazja do integracji zespołu klasowego.
Opieka podczas wycieczki Anna Latawiec i Aneta Mroczka