Olimpiada Wiedzy o Żywieniu cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze strony uczniów szkół ponadgimnazjalnych i ponadpodstawowych, zarówno zawodowych, jak i ogólnokształcących. W tym roku szkolnym wzięło w niej udział ponad 8 tysięcy uczestników na etapie szkolnym, spośród których 761 uczniów z 433 szkół rywalizowało w etapie okręgowym (w grudniu 2022r.), a z nich Komitet Główny do etapu centralnego zakwalifikował 52 osoby. Tegoroczną tematykę wiodącą Olimpiady Wiedzy o Żywieniu stanowiły „Ryby i owoce morza”.
Magda przeszła pomyślnie przez dwa etapy eliminacji centralnych, polegających na rozwiązaniu testu z zakresu wiedzy objętej programem olimpiady oraz wykonaniu zadań praktycznych, związanych z gastronomią. Dzięki uzyskanym wynikom otrzymała tytuł laureata, plasując się w pierwszej dziesiątce najlepszych uczestników w kraju.
Wielką atrakcją dla uczestników zawodów był wspaniały program przygotowany przez organizatorów i gospodarzy finału Olimpiady, pozwalający na wytchnienie od emocji naukowych; m. in. zorganizowano wycieczkę po starych schronach Szczecina, będących jedną z najciekawszych atrakcji turystycznych miasta, oraz wykład dr hab. prof. Uniwersytetu Szczecińskiego Dariusza Wysockiego na temat "Jak dobieramy się w pary".
Serdecznie gratulujemy Magdalenie Nowak osiągniętego sukcesu i życzymy kolejnych na egzaminach maturalnych i w dalszej nauce i pracy w przyszłości. Mamy nadzieję, że jej przykład zainspiruje innych uczniów do rozwijania swoich zainteresowań oraz sprawdzenia się w olimpiadach i konkursach.
Opiekunem i osobą przygotowującą Magdę do Olimpiady była Pani mgr inż. Danuta Jarząb, której również serdecznie gratulujemy.